De Kromme Rijn is een traag kronkelend riviertje van tien tot vijftien meter breed. Het is een riviertje dat over een afstand van ongeveer 27 kilometer voort stroomt vanaf Wijk bij Duurstede langs de dorpen Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik naar Utrecht.

Een riviertje dat dus begint in Wijk bij Duurstede, daar waar de Rijn opeens Lek wordt, en dat zijn water ooit door een duiker in de Lekdijk ontving. Rond 1670 heeft Jacob van Ruysdael dat punt op zijn beroemde schilderij "De Molen bij Wijk bij Duurstede" vereeuwigd.

De Kromme Rijn was de oude hoofdtak van de rivier die al in de 9e eeuw begon te verzanden en in 1122 werd afgesloten. Deze oude tak loopt door Utrecht en delen van de Oude Gracht waren eens Rijn.

Bij de Weerdsluis splitst de Vecht af. Deze oude rivier stroomt naar het noorden en mondt bij Muiden uit in het IJmeer. De Rijn zet zich voort naar het westen als Leidse Rijn tot Harmelen, een in de Middeleeuwen gegraven gedeelte en Oude Rijn via Leiden naar Katwijk en mondt daar uit in de Noordzee (zie foto).

De rivier is in de loop van de eeuwen steeds hetzelfde gebleven, een geduldige oude dame die de hele omgeving zag veranderen en zichzelf niet van de wijs laat brengen. De rivier is van levensbelang geweest voor de gehele regio.

In de huidige tijd kan de Kromme Rijn op twee manieren worden bevaren. U kunt vanuit Utrecht of Wijk bij Duurstede een kano huren en op eigen kracht de mooie tocht varen.

Wilt u het wat meer op uw gemak doen en meer genieten van de mooie en natuurlijke oevers en omgeving van de rivier dan kunt u een vaartocht boeken op de Krommerijnder, een naar authentiek voorbeeld gebouwde trekschuit die sedert juli 2013 in de vaart is genomen. Voor de vertrektijden zie daarvoor het vaarprogramma elders op deze website.

Meer wetenswaardigheden over heden en verleden van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek vindt u op de website wijktoenwijknu.nl en vvvkrommerijnstreek.nl.