Donderdag 7 juni 2018 - Kersenvaart

 

Op deze dag werden de eerste mandjes kersen met de Krommerijnder vervoerd naar de boomgaard van Theo Vernooij in Cothen. Door de vele uren zon en de hoge temperatuur is de kwaliteit van deze rode lekkernij alleen nog maar beter, verzekerde Theo.

Aan boord was niet alleen de kersenkoningin en -prinses maar ook Ruud Muis van stadsbrouwerij De Dikke die een vat Dikke Maai meebracht om aan te bieden aan Theo Vernooij.

Dikke Maai is een bier dat is gemaakt van sap van de ouderwetse meikers uit de boomgaard van Vernooij. Ruud Muis zei hierover: "Eigenlijk houd ik helemaal niet van al die biersoorten met een smaakje, dat zijn vrouwenbieren. Maar onze Dikke Maai is een uitzondering hierop, heerlijk fris, ook voor mannen."

Zaterdag 24 maart 2018 - Landelijke opschoondag

Een recordaantal van 133.000 vrijwilligers is vandaag op pad gegaan om zwerfafval op te ruimen tijdens de zestiende editie van de landelijke Opschoondag. Het aantal deelnemers steeg ten opzichte van vorig jaar met 17 procent. Opvallend is volgens de organisatie dat steeds meer jongeren meedoen. Een woordvoerder van de stichting Nederland Schoon verklaart de hoge opkomst doordat "steeds meer mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun omgeving".

Ook wij hebben hieraan ons steentje bijgedragen door het stuk Kromme Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Cothen te ontdoen van zwerfvuil langs de oevers. We hebben, samen met Corry Langemeijer van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, twee grote klikozakken afval weten te verwijderen. Soms was dit geen sinecure doordat veel rommel te vinden was tussen de braamstruiken. Het geeft ons een prettig gevoel dat we onze bijdrage hebben kunnen leveren aan dit landelijke initiatief en dat we straks met een beter gevoel onze gasten over de Kromme Rijn kunnen vervoeren.

 

Zaterdag 17 maart 2018 - Artikel over de Kromme Rijn in de Telegraaf

Felix Wilbrink heeft een leuk artikel geschreven in de bijlage van de Telegraaf van 17 maart. Hierin kwam de Krommerijnder uitvoerig aan bod. Hieronder kunt u dit artikel nog eens terugzien.

dinsdag 24 en woensdag 25 oktober 2017 - Vaartocht naar de binnenstad van Utrecht

Op 24 en 25 oktober hebben we met de Krommerijnder een geslaagde testvaart naar Utrecht gemaakt. Medewerkers van het waterschap De Stichtse Rijnlanden stonden voor ons klaar om de sluizen in Cothen en Werkhoven te bedienen. Een prachtige tocht voerde ons langs nieuwe natuurgebieden en oude landgoederen. Onze eerste stop was bij het Theehuis op landgoed Rhijnauwen. Zowel de schuit als de bemanning kon daar even ‘bijtanken’. Daarna ging het door Amelisweerd verder richting Utrecht.

Het was een heel bijzondere ervaring om met de Krommerijnder door de Oude Gracht naar het centrum te varen. Ooit lagen bij de stadhuisbrug op marktdagen immers heel veel soortgelijke trekschuiten te laden en te lossen. Tot in de jaren 30 van de vorige eeuw waren ze onderdeel van het stadsbeeld. Na ruim 80 jaar kwam er weer een Krommerijnder aan op die plek. Helaas konden we daar niet lang blijven omdat het in deze tijd al vroeg donker wordt. Terug in Rhijnauwen konden de accu’s weer worden opgeladen en ging de bemanning overnachten in het Stayokay-hostel.

De terugtocht duurde door de wind en stroming een stuk langer dan de heenweg, en even werd onze Krommerijnder zelfs een echte trekschuit toen de tunnel onder de A12 gepasseerd moest worden. Door het langzame tempo was er wel alle tijd om te genieten van de fraaie Krommerijnstreek. De accu’s werden nog tweemaal bijgeladen voor we tegen de avond tevreden in Wijk bij Duurstede aankwamen.

Voor een korte videoimpressie klik hier.

woensdag 27 september 2017 - opening steiger Balkengat

Om 15:00 uur werd de nieuwe aanlegsteiger voor de Krommerijnder in het Balkengat aan de Prins Hendrikweg in Wijk bij Duurstede op bescheiden wijze officieel in gebruik worden genomen met het feestelijk afmeren van de Krommerijnder.

Aansluitend werd door Het Utrechts Landschap op spectaculaire wijze het gebruik van de recentelijk gebouwde houten helling, behorend bij de oorspronkelijke functie van het Balkengat, gedemonstreerd.

 

P E R S B E R I C H T

 

Wijk bij Duurstede, 27 september 2017

 

De nieuwe aanlegsteiger Krommerijnder is officieel in gebruik genomen

Deze steiger in het Balkengat is speciaal voor de boot de Krommerijnder gemaakt. Deze wordt gebruikt  om de boot te ‘parkeren’. De steiger is geen opstapplaats voor passagiers. Daarvoor wordt stroomopwaarts de fraaie, geheel vernieuwde opstapsteiger aan de Blauwe Pannen blijvend gebruikt. De Krommerijnder kwam vanmiddag aangevaren met enkele genodigden aan boord. Wethouder Hans Marchal knipte onder het varen een vlaggetjesslinger door. Hiermee werd de steiger in gebruik genomen. Vervolgens hielden Arie Kauffman namens Stichting Beheer Krommerijnder, wethouder Hans Marchal en directeur-rentmeester Saskia van Dockum van Het Utrechts Landschap ieder een korte toespraak.

De sprekers waren vol lof over de nieuwe steiger en de functie van het Balkengat.

Arie Kauffman vertelde over de ligplaats van de Krommerijnder: ‘Het is erg fijn dat we nu een definitieve ligplaats hebben voor de Krommerijnder, voor als deze niet vaart. We zijn blij dat dit mogelijk is gemaakt dankzij Van Vliet Kastanjehout in Langbroek, de gemeente Wijk bij Duurstede en  het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Houten. En niet in de laatste plaats het bouwteam: een groep deskundige vrijwilligers van de Stichting Beheer Krommerijnder.’

Wethouder Hans Marchal legde uit, wat de waarde is van de Kromme Rijn met de natuurvriendelijk aangelegde oevers: ‘Wijk en het water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden,’ zei hij. ‘Iedereen kent de Lek, maar de Kromme Rijn was vroeger, voor de afdamming, erg belangrijk. Het was dè manier om per boot in Utrecht te komen. Nu is het vooral genieten van de prachtige natuur met de oevers en de vergezichten,’ aldus Marchal.

 

Het Balkengat wordt weer gebruikt zoals vroeger ook het geval was.

Een medewerker van Het Utrechts Landschap liet zien, hoe de nieuw aangelegde helling aan het Balkengat wordt gebruikt. Twee boomstammen rolden vanmiddag van de helling af en belandden met een flinke plons in het water. Saskia van Dockum van Het Utrechts Landschap vertelde hierover: ‘Van tijd tot tijd komen er nieuwe boomstammen bij. Na anderhalf jaar of langer  halen we boomstammen uit het Balkengat, als ze genoeg zijn ingewaterd. Door dit inwateren trekken zij niet meer krom. Zo werd het hier vroeger ook gedaan. We gebruiken de stammen zelf. De boomstammen die hier nu inwateren, worden straks gebruikt voor de bouw van een nieuwe schuur van Het Utrechts Landschap’.

De officiële ingebruikname werd afgesloten door te toosten op de nieuwe steiger met een scheepsbittertje of glaasje frisdrank.