Zaterdag 23 november 2019 - Sinterklaasintocht Cothen

 

Op deze dag zal weer de jaarlijkse intocht van Sinterklaas plaatsvinden in Cothen.

Voor deze intocht gaat dit jaar gebruik gemaakt worden van onze krommerijnder. Dit gaat plaatsvinden tussen 13.30 en 14.00 uur. Meer infomatie kunt u tegen die tijd vinden in de plaatselijke nieuwsbronnen.

 

Dinsdag 19 maart 2019 - Sluiswachtersopleiding

 

Op deze dag kunnen enkele van onze schippers het certificaat 'sluiswachter' behalen zodat de vaarten naar de binnenstad van Utrecht mogelijk worden.

De opleiding wordt verzorgd door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Verdere informatie over de vaarten naar Utrecht kunt u vinden op de pagina 'Utrechtvaart'.

Dinsdag 30 oktober 2018 - De Krommerijnder weer uit het water

 

Na twee jaar in het water te hebben gelegen staat de Krommerijnder weer op de wal voor uitgebreid onderhoud.

Met behulp van de kraanwagen van Max Gremmen is onze schuit 's ochtends vroeg bij de Nieuweweg weer uit de Kromme Rijn getakeld. Meteen bleek al dat de twee jaar in het water geen nadelige invloed heeft gehad op het onderwaterschip. Het geheel was nog erg schoon en zonder noemenswaardige aangroei.

Hierna is de Krommerijnder naar de jachthaven De Lunenburg vervoerd waar de schuit een winter kan uitrusten en wij met het onderhoud kunnen aanvangen.

Zaterdag 13 oktober 2018 - Opnames docudrama 'Het Langebroeck'

Op zaterdag 13 oktober gestart met de opnames van het docudrama 'Het Langebroeck'. Het geheel wordt bewerkt door regisseur Kees Linnenbank. Deze film begint in het jaar 1122 met de toenmalige bisschop van Utrecht.

Op deze eerste opnamedag is gebruik gemaakt van onze trekschuit. Volledig opgetuigd in de sfeer rond 1900 met twee personen ervoor die de schuit trekken. We zijn erg benieuwd hoe het uiteindelijke resultaat er uit gaat zien.

Donderdag 7 juni 2018 - Kersenvaart

 

Op deze dag werden de eerste mandjes kersen met de Krommerijnder vervoerd naar de boomgaard van Theo Vernooij in Cothen. Door de vele uren zon en de hoge temperatuur is de kwaliteit van deze rode lekkernij alleen nog maar beter, verzekerde Theo.

Aan boord was niet alleen de kersenkoningin en -prinses maar ook Ruud Muis van stadsbrouwerij De Dikke die een vat Dikke Maai meebracht om aan te bieden aan Theo Vernooij.

Dikke Maai is een bier dat is gemaakt van sap van de ouderwetse meikers uit de boomgaard van Vernooij. Ruud Muis zei hierover: "Eigenlijk houd ik helemaal niet van al die biersoorten met een smaakje, dat zijn vrouwenbieren. Maar onze Dikke Maai is een uitzondering hierop, heerlijk fris, ook voor mannen."

Zaterdag 24 maart 2018 - Landelijke opschoondag

Een recordaantal van 133.000 vrijwilligers is vandaag op pad gegaan om zwerfafval op te ruimen tijdens de zestiende editie van de landelijke Opschoondag. Het aantal deelnemers steeg ten opzichte van vorig jaar met 17 procent. Opvallend is volgens de organisatie dat steeds meer jongeren meedoen. Een woordvoerder van de stichting Nederland Schoon verklaart de hoge opkomst doordat "steeds meer mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun omgeving".

Ook wij hebben hieraan ons steentje bijgedragen door het stuk Kromme Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Cothen te ontdoen van zwerfvuil langs de oevers. We hebben, samen met Corry Langemeijer van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, twee grote klikozakken afval weten te verwijderen. Soms was dit geen sinecure doordat veel rommel te vinden was tussen de braamstruiken. Het geeft ons een prettig gevoel dat we onze bijdrage hebben kunnen leveren aan dit landelijke initiatief en dat we straks met een beter gevoel onze gasten over de Kromme Rijn kunnen vervoeren.

 

Zaterdag 17 maart 2018 - Artikel over de Kromme Rijn in de Telegraaf

Felix Wilbrink heeft een leuk artikel geschreven in de bijlage van de Telegraaf van 17 maart. Hierin kwam de Krommerijnder uitvoerig aan bod. Hieronder kunt u dit artikel nog eens terugzien.

dinsdag 24 en woensdag 25 oktober 2017 - Vaartocht naar de binnenstad van Utrecht

Op 24 en 25 oktober hebben we met de Krommerijnder een geslaagde testvaart naar Utrecht gemaakt. Medewerkers van het waterschap De Stichtse Rijnlanden stonden voor ons klaar om de sluizen in Cothen en Werkhoven te bedienen. Een prachtige tocht voerde ons langs nieuwe natuurgebieden en oude landgoederen. Onze eerste stop was bij het Theehuis op landgoed Rhijnauwen. Zowel de schuit als de bemanning kon daar even ‘bijtanken’. Daarna ging het door Amelisweerd verder richting Utrecht.

Het was een heel bijzondere ervaring om met de Krommerijnder door de Oude Gracht naar het centrum te varen. Ooit lagen bij de stadhuisbrug op marktdagen immers heel veel soortgelijke trekschuiten te laden en te lossen. Tot in de jaren 30 van de vorige eeuw waren ze onderdeel van het stadsbeeld. Na ruim 80 jaar kwam er weer een Krommerijnder aan op die plek. Helaas konden we daar niet lang blijven omdat het in deze tijd al vroeg donker wordt. Terug in Rhijnauwen konden de accu’s weer worden opgeladen en ging de bemanning overnachten in het Stayokay-hostel.

De terugtocht duurde door de wind en stroming een stuk langer dan de heenweg, en even werd onze Krommerijnder zelfs een echte trekschuit toen de tunnel onder de A12 gepasseerd moest worden. Door het langzame tempo was er wel alle tijd om te genieten van de fraaie Krommerijnstreek. De accu’s werden nog tweemaal bijgeladen voor we tegen de avond tevreden in Wijk bij Duurstede aankwamen.

Voor een korte videoimpressie klik hier.