dinsdag 24 en woensdag 25 oktober 2017 - Vaartocht naar de binnenstad van Utrecht

Op 24 en 25 oktober hebben we met de Krommerijnder een geslaagde testvaart naar Utrecht gemaakt. Medewerkers van het waterschap De Stichtse Rijnlanden stonden voor ons klaar om de sluizen in Cothen en Werkhoven te bedienen. Een prachtige tocht voerde ons langs nieuwe natuurgebieden en oude landgoederen. Onze eerste stop was bij het Theehuis op landgoed Rhijnauwen. Zowel de schuit als de bemanning kon daar even ‘bijtanken’. Daarna ging het door Amelisweerd verder richting Utrecht.

Het was een heel bijzondere ervaring om met de Krommerijnder door de Oude Gracht naar het centrum te varen. Ooit lagen bij de stadhuisbrug op marktdagen immers heel veel soortgelijke trekschuiten te laden en te lossen. Tot in de jaren 30 van de vorige eeuw waren ze onderdeel van het stadsbeeld. Na ruim 80 jaar kwam er weer een Krommerijnder aan op die plek. Helaas konden we daar niet lang blijven omdat het in deze tijd al vroeg donker wordt. Terug in Rhijnauwen konden de accu’s weer worden opgeladen en ging de bemanning overnachten in het Stayokay-hostel.

De terugtocht duurde door de wind en stroming een stuk langer dan de heenweg, en even werd onze Krommerijnder zelfs een echte trekschuit toen de tunnel onder de A12 gepasseerd moest worden. Door het langzame tempo was er wel alle tijd om te genieten van de fraaie Krommerijnstreek. De accu’s werden nog tweemaal bijgeladen voor we tegen de avond tevreden in Wijk bij Duurstede aankwamen.

Voor een korte videoimpressie klik hier.

 

 

woensdag 27 september 2017 - opening steiger Balkengat

Om 15:00 uur werd de nieuwe aanlegsteiger voor de Krommerijnder in het Balkengat aan de Prins Hendrikweg in Wijk bij Duurstede op bescheiden wijze officieel in gebruik worden genomen met het feestelijk afmeren van de Krommerijnder.

Aansluitend werd door Het Utrechts Landschap op spectaculaire wijze het gebruik van de recentelijk gebouwde houten helling, behorend bij de oorspronkelijke functie van het Balkengat, gedemonstreerd.

 

P E R S B E R I C H T

 

Wijk bij Duurstede, 27 september 2017

 

De nieuwe aanlegsteiger Krommerijnder is officieel in gebruik genomen

Deze steiger in het Balkengat is speciaal voor de boot de Krommerijnder gemaakt. Deze wordt gebruikt  om de boot te ‘parkeren’. De steiger is geen opstapplaats voor passagiers. Daarvoor wordt stroomopwaarts de fraaie, geheel vernieuwde opstapsteiger aan de Blauwe Pannen blijvend gebruikt. De Krommerijnder kwam vanmiddag aangevaren met enkele genodigden aan boord. Wethouder Hans Marchal knipte onder het varen een vlaggetjesslinger door. Hiermee werd de steiger in gebruik genomen. Vervolgens hielden Arie Kauffman namens Stichting Beheer Krommerijnder, wethouder Hans Marchal en directeur-rentmeester Saskia van Dockum van Het Utrechts Landschap ieder een korte toespraak.

De sprekers waren vol lof over de nieuwe steiger en de functie van het Balkengat.

Arie Kauffman vertelde over de ligplaats van de Krommerijnder: ‘Het is erg fijn dat we nu een definitieve ligplaats hebben voor de Krommerijnder, voor als deze niet vaart. We zijn blij dat dit mogelijk is gemaakt dankzij Van Vliet Kastanjehout in Langbroek, de gemeente Wijk bij Duurstede en  het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Houten. En niet in de laatste plaats het bouwteam: een groep deskundige vrijwilligers van de Stichting Beheer Krommerijnder.’

Wethouder Hans Marchal legde uit, wat de waarde is van de Kromme Rijn met de natuurvriendelijk aangelegde oevers: ‘Wijk en het water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden,’ zei hij. ‘Iedereen kent de Lek, maar de Kromme Rijn was vroeger, voor de afdamming, erg belangrijk. Het was dè manier om per boot in Utrecht te komen. Nu is het vooral genieten van de prachtige natuur met de oevers en de vergezichten,’ aldus Marchal.

 

Het Balkengat wordt weer gebruikt zoals vroeger ook het geval was

Een medewerker van Het Utrechts Landschap liet zien, hoe de nieuw aangelegde helling aan het Balkengat wordt gebruikt. Twee boomstammen rolden vanmiddag van de helling af en belandden met een flinke plons in het water. Saskia van Dockum van Het Utrechts Landschap vertelde hierover: ‘Van tijd tot tijd komen er nieuwe boomstammen bij. Na anderhalf jaar of langer  halen we boomstammen uit het Balkengat, als ze genoeg zijn ingewaterd. Door dit inwateren trekken zij niet meer krom. Zo werd het hier vroeger ook gedaan. We gebruiken de stammen zelf. De boomstammen die hier nu inwateren, worden straks gebruikt voor de bouw van een nieuwe schuur van Het Utrechts Landschap.’

De officiële ingebruikname werd afgesloten door te toosten op de nieuwe steiger met een scheepsbittertje of glaasje frisdrank.

dinsdag 5 september 2017 - eerste fruittransport na de herbouw van de Krommerijnder

Voor het eerst is er weer fruit getransporteerd met de Krommerijnder nadat deze rond 1930 buiten gebruik was geraakt. Er zijn vanuit een boomgaard in Cothen 3 grote vaten met pruimen vervoerd naar De Pronckheer. De pruimen worden daar gebruikt in de destilleerderij.

 

woensdag 30 augustus 2017 - TV-opname t.b.v. 'Geloof en een hoop liefde' van de EO

Op deze dag werd door de EO opnames gemaakt voor het programma 'Geloof en een hoop liefde' die op 10 oktober werd uitgezonden.

Met de volgende link is dit programma over Wijk bij Duurstede te zien. Het stukje over de Krommerijnder start na 18.20 minuten.

 

dinsdag 23 mei 2017

De Krommerijnder te zien in het programma van Henk Westbroek op RTV Utrecht. https://www.rtvutrecht.nl/embedded/1347665/

 

maandag 27 maart 2017

Krommerijnder weer te water. https://youtu.be/QrwvmXy82Jc