Dinsdag 5 september 2017.

Voor het eerst sinds zo'n 80 jaar is er weer fruit vervoerd met de Krommerijnder.

Vanuit een via de weg moeilijk bereikbare boomgaard in Cothen werden pruimen vervoerd naar de Pronckheer.

De pruimen werden in verband met de hygiëne in grote kunsstof tonnen verpakt. Hier wordt het fruit gebruikt in de distilleerderij. Uit deze pruimen wordt een nog onbekende alcoholische drank gestookt naar een nieuw receptuur.

Zaterdag 9 september 2017

Vaar mee op de Krommerijnder op de Open Monumentendag van zaterdag 9 september. De Krommerijnder vaart u gratis vanaf 11.00 uur tot 18.00 uur tussen restaurant De Pronckheer (Graaf van Lynden van Sandenburgweg 2, Cothen) en de tuin van Kasteel Rhijnestein. Vanaf daar is het ook mogelijk een korte wandeling te maken naar de andere opengestelde monumenten in Cothen: de Protestantse Kerk (De Brink 9) en de molen Oog int Zeil. Op deze dag zijn er diverse activiteiten in onze regio in het kader van deze landelijke Open Monumentendag.

 

De vertrektijden zijn als volgt:

De Pronckheer  11.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur, 15.30 uur en 17.15 uur

Rhijnestein         11.45 uur, 13.15 uur, 14.45 uur, 16.15 uur en 18.00 uur

 

Verdere informatie over de Openmonumentendag in onze regio: VVV Krommerijnstreek

 

dinsdag 24 en woensdag 25 oktober 2017 - Vaartocht naar de binnenstad van Utrecht

Op 24 en 25 oktober hebben we met de Krommerijnder een geslaagde testvaart naar Utrecht gemaakt. Medewerkers van het waterschap De Stichtse Rijnlanden stonden voor ons klaar om de sluizen in Cothen en Werkhoven te bedienen. Een prachtige tocht voerde ons langs nieuwe natuurgebieden en oude landgoederen. Onze eerste stop was bij het Theehuis op landgoed Rhijnauwen. Zowel de schuit als de bemanning kon daar even ‘bijtanken’. Daarna ging het door Amelisweerd verder richting Utrecht.

Het was een heel bijzondere ervaring om met de Krommerijnder door de Oude Gracht naar het centrum te varen. Ooit lagen bij de stadhuisbrug op marktdagen immers heel veel soortgelijke trekschuiten te laden en te lossen. Tot in de jaren 30 van de vorige eeuw waren ze onderdeel van het stadsbeeld. Na ruim 80 jaar kwam er weer een Krommerijnder aan op die plek. Helaas konden we daar niet lang blijven omdat het in deze tijd al vroeg donker wordt. Terug in Rhijnauwen konden de accu’s weer worden opgeladen en ging de bemanning overnachten in het Stayokay-hostel.

De terugtocht duurde door de wind en stroming een stuk langer dan de heenweg, en even werd onze Krommerijnder zelfs een echte trekschuit toen de tunnel onder de A12 gepasseerd moest worden. Door het langzame tempo was er wel alle tijd om te genieten van de fraaie Krommerijnstreek. De accu’s werden nog tweemaal bijgeladen voor we tegen de avond tevreden in Wijk bij Duurstede aankwamen.

Voor een korte videoimpressie klik hier.