De Kromme Rijn is een traag kronkelend riviertje van tien tot vijftien meter breed. Het is een riviertje dat over een afstand van ongeveer 27 kilometer voort stroomt. De rivier is in de loop van de eeuwen steeds hetzelfde gebleven, een geduldige oude dame die de hele omgeving zag veranderen en zichzelf niet van de wijs laat brengen.

De rivier is van levensbelang geweest voor de gehele regio. De Kromme Rijn was de oude hoofdtak van de rivier die al in de 9e eeuw begon te verzanden en in 1122 werd afgesloten. Deze oude tak loopt door Utrecht en delen van de Oude Gracht waren eens Rijn.

Een riviertje dat dus begint in Wijk bij Duurstede, daar waar de Rijn opeens Lek wordt, en dat zijn water ooit door een duiker in de Lekdijk ontving. Rond 1670 heeft Jacob van Ruysdael dat punt op zijn beroemde schilderij ‘De Molen bij Wijk bij Duurstede’ vereeuwigd.

Bij de Weerdsluis splitst de Vecht af. Deze oude rivier stroomt naar het noorden en mondt bij Muiden uit in het IJmeer. De Rijn zet zich voort naar het westen als Leidse Rijn tot Harmelen, een in de Middeleeuwen gegraven gedeelte en Oude Rijn via Leiden naar Katwijk en mondt daar uit in de Noordzee (zie foto).

In de huidige tijd kan de Kromme Rijn op twee manieren worden bevaren. U kunt vanuit Utrecht of Wijk bij Duurstede een kano huren en op eigen kracht de mooie tocht varen. Wilt u het wat meer op uw gemak doen en meer genieten van de mooie en natuurlijke oevers en omgeving van de rivier dan kunt u een vaartocht boeken op de Krommerijnder, een naar authentiek voorbeeld gebouwde trekschuit die sedert juli 2013 in de vaart is genomen. Voor de vertrektijden zie daarvoor het vaarprogramma elders op deze website.

 

De Kromme Rijnstreek is het buitengebied van Utrecht. Dicht bij de stad en toch ver weg van alle drukte.

Het rivierenlandschap van de Kromme Rijn ontmoet hier de Utrechtse Heuvelrug. Dat zorgt voor een afwisselend landschap met diverse mogelijkheden voor wandelen, fietsen en kanoën. Onderweg zijn de vele fruitboomgaarden van de kersen- en fruitteelt waar de Kromme Rijnstreek bekend om is. In de lente zorgt dat voor prachtige bloesem en in de oogsttijd is het verse fruit te proeven bij een van de vele fruitstalletjes.

Op de mooiste plekken in het landschap liggen prachtige kastelen en landgoederen. Bij sommige is er een mogelijkheid om binnen te kijken. Buiten zijn de mooie tuinen en parken in Engelse landschapsstijl te bewonderen.

De Kromme Rijnstreek is in ieder jaargetijde de moeite waard om te bezoeken. De streek is bekend door de fruitteelt, vooral door de kersenteelt, die al stamt uit de Romeinse tijd. In de lente kun je de prachtige bloesem in het gebied bewonderen op de fiets, wandelend of varend. Daarvoor zijn diverse wandel-, fiets- en vaarroutes beschikbaar.

 

Hieronder vindt u snelkoppelingen naar diverse filmpjes over de Kromme Rijnstreek.

 

 

 

Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie Kersen en fruitteelt langs de Kromme Rijn
Ontdek de Kromme Rijn Kastelen en landgoederen
Ontdek Wijk bij Duurstede vanaf het water Wijk bij Duurstede, kleine stad, grote geschiedenis
De Romeinse Limes Stadswandeling Wijk bij Duurstede
Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Kersen en fruitteelt langs de Kromme Rijn

Ontdek de Kromme Rijn

Kastelen en landgoederen

Ontdek Wijk bij Duurstede vanaf het water

Wijk bij Duurstede, kleine stad, grote geschiedenis

De Romeinse Limes

Stadswandeling Wijk bij Duurstede

Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie